Uitstelgedrag, kan dat kwaad?
Klussen die belangrijk zijn vooruit schuiven: uitstelgedrag. Altijd een excuus vinden om niet aan het werk te gaan. Eerst je mailbox even opschonen. Of toch maar de vaatwasser even uitladen. Als je dit gedrag vertoont ben je een procrastinator, een chronische uitsteller.
Volgens uitstelonderzoeker Piers Steel zegt 95% van de mensen weleens te procrastineren. Bij bijna een kwart gaat het om chronisch uitstelgedrag. Deze mensen beloven zichzelf steeds weer om morgen écht aan de slag te gaan. Toch komt het er niet van en schuiven ze klussen maar vooruit.
Bij procrastinerende types wint steeds de korte termijn. Ze zouden volgens wetenschappers best weten wat op de lange termijn de juiste keuze is, maar zetten deze kennis niet om in goed gedrag.
Ze nemen zich oprecht voor om volgende week gezond te gaan eten, maar voor nu kiezen ze toch een gemakkelijke hap. En volgend weekend beginnen ze echt aan de grote schoonmaak, maar nu volstaat een snelle stofzuigbeurt.
Wat is er dan zo erg aan uitstellen?
Als de klus uiteindelijk maar geklaard wordt, toch? Maar onderzoekers ontdekten dat uitstellen wel degelijk kwaad kan. Onder studenten ontdekten ze dat chronische uitstellers hun werk vaker te laat inleverden en lagere cijfers haalden. Daarnaast voelden deze studenten zich gestrester dan niet-uitstellers. Ze hadden vaker medische klachten en brachten meer bezoekjes aan de dokter.
Op langere termijn heeft procrastineren een flinke negatieve invloed. Volgens Steel zijn uitstellers armer, minder gezond en ongelukkiger dan andere mensen.
De belangrijkste factor volgens Steel om uitstelgedrag te lijf te gaan is verleiding. Het is zaak om de verleiding te weerstaan.
Dus, hup aan de slag!
Bron: www.nu.nl/wetenschap/5768325/hoeveel-kwaad-kan-uitstelgedrag.html