De juiste referentie, bestaat die?
Als je solliciteert naar een baan, wordt er wel eens om een referentie gevraagd. Wat is een goede referentie voor jou en wie kies je daarvoor?
Je hebt een goed cv en het gevoel met het bedrijf is goed. Nu komt de laatste stap: een referentie. Dat kan je vorige leidinggevende zijn, of een collega waarmee je samenwerkte. Maar wie het ook is, hoe zorg je ervoor dat dit laatste stukje van jouw sollicitatie goed verloopt?
Deze laatste stap is vaak nog een controle van onduidelijkheden. Dat ene stukje uit je cv dat te mooi om waar te zijn lijkt, of dat gat in je cv. Uiteraard wordt je daar eerst zelf op bevraagd, en hopelijk kun je daar duidelijkheid over scheppen.
Lastig is het als je een sollicitatie hebt lopen, waar niemand binnen het huidige bedrijf vanaf weet en waar je ook liever niemand van op de hoogte brengt. Want wat als je het niet wordt? Dan weet iedereen dat je bezig bent met het zoeken naar een andere baan.
Zakelijke referentie opgeven
Als je dan toch een referentie binnen het huidige bedrijf opgeeft, is dat vaak een bevriend collega. Met het verzoek om natuurlijk niets door te vertellen tegen anderen binnen het bedrijf. Een bevriend collega zal als referentie natuurlijk lovend zijn over jou. Maar een referentie hoeft niet louter positief te zijn!
Als je toekomstige werknemer ontwikkelpunten ziet, is het juist fijn om van een referent te horen of daar al aan is gewerkt en of er groeipotentie is. Dit kan waardevolle informatie zijn. Iemand die juist goed bevriend is en probeert om zeer positief te zijn, kan daardoor als referent juist minder waard zijn.
Privé referentie opgeven
Niet alleen collega’s of leidinggevende kunnen dienen als referent. Het kan juist ook zo zijn dat een van je vrienden als referentie kan dienen.
Naast een zakelijke referentie kan een privé referentie ook waardevol zijn. Je bent namelijk niet alleen maar werknemer, hoe je je buiten werktijd om gedraagt kan ook belangrijk zijn voor een werkgever. Ben je altijd netjes op tijd, sta je klaar voor vrienden, kom je afspraken na. Deze eigenschappen kunnen in bepaalde sectoren belangrijk zijn.
Voorbereiding
Recruiters die een referentie gaan bellen, hebben enkele standaard vragen. Daar zou je je referentie goed op voor kunnen bereiden. Vragen als ‘wat doet iemand nu’, ‘zou je iemand voor de nieuwe functie aanraden’, ‘zou je deze persoon opnieuw aannemen’?
Daarnaast worden vragen die specifiek voor de functie belangrijk zijn gesteld. Daar wordt voorbereiding al lastiger.
Zomaar bellen
Een referentie bellen zonder dat de sollicitant op de hoogte is mag nooit. En wat te doen met informatie die je via je informele toekomt? Of die informatie nu goed of slecht is, die mag niet zomaar gebruikt worden door een recruiter. Informatie moet altijd via de officiële weg ingewonnen worden.
Bron: Oostra, L. (2019, 12 maart). ‘Juist als een referentie alleen maar positief is, is die minder waard’. Van https://www.nu.nl/werk/5785818/juist-als-een-referentie-alleen-maar-positief-is-is-die-minder-waard.html