Demotie, omdat je niet altijd op topniveau wilt of kunt blijven spelen. De term klinkt weinig positief, maar voor sommige werknemers kan het een positieve uitwerking hebben. Een stapje terug doen binnen het bedrijf. Om allerlei verschillende redenen kan dat een goede oplossing zijn, voor zowel werknemer als werkgever.
Kansen creëren
Als senior werknemer heb je veel ervaring opgebouwd, misschien wel binnen het bedrijf. Je bent waardevol voor het bedrijf en het is misschien logisch dat je daarom op die hoge functie zit. Maar jong talent moet ook de kans krijgen zich te ontwikkelen. Door een stapje terug te doen, ontstaat die kans. Voor de terugtredende werknemer kan dit ook een kans zijn: minder verantwoordelijkheden, meer tijd, meer toekomen aan wat je leuk vindt om te doen.
Pensioen
Meer richting de pensioenleeftijd kan dit een prettige stap zijn. Je hoeft dan namelijk niet ineens te stoppen met je werk en in een pensioengat terecht te komen. Een stapje terugtreden kan namelijk een bewuste keuze zijn enkele jaren voor je pensioen om al wat af te bouwen. Pensioen wordt tegenwoordig niet meer automatisch berekend over je laatst betaalde salaris. Vroeger zou je een dief van je eigen portemonnee zijn geweest. Tegenwoordig is je pensioen al grotendeels opgebouwd, dus kan het zijn dat demotie niet zoveel invloed heeft op je pensioenuitkering.
Andere redenen
Ook om allerlei andere, uiteenlopende redenen kan het zijn dat iemand een stapje terug doet: opgroeiende kinderen, het afronden van een studie of een betere werk-privé-balans.
Niet alleen voor de werknemer kan demotie een oplossing zijn, maar werkgevers zetten het in om medewerkers langer binnenboord te houden. Dit gebeurt vooral met het oog op duurzame inzetbaarheid van oudere werknemers of mensen met gezondheidsklachten.
Waarde
Het kan lastig zijn om een stap terug te doen. Naast de voordelen die het kan opleveren, kan het ook voelen als een degradatie. Als je een lagere functie uitoefent, kunnen bijvoorbeeld klanten je minder op waarde schatten.
Ook binnen het bedrijf werd je op een hogere functie meer gehoord en kon je meepraten over bepaalde zaken. Het kan minderwaardig voelen als je nu niet meer om advies gevraagd wordt.
Bron: Oostra, L. (2019, 5 juni). Degradatie op het werk: “Niet iedereen wil op topniveau blijven spelen”. Van: https://www.nu.nl/werk/5922084/degradatie-op-het-werk-niet-iedereen-wil-op-topniveau-blijven-spelen.html