Onlangs tijdens een interview met een supply chain kandidaat werd het verband gelegd tussen wegwerkzaamheden en supply chain. Ik denk dat het bij meerdere taken van sport te vertalen is. Maar de herkenbaarheid en simpliciteit geeft een goed beeld hoe deze kandidaat tegen zaken aankijkt en hoe hij zaken aanpakt.
File
Rijkwaterstaat is gestart met een groot onderhoudsproject. Daartoe zijn rijstroken enigszins verlegd. Feitelijk is er niet zo veel veranderd. De maximumsnelheid is iets gereduceerd en wat voorheen de vluchtstrook was, is nu een rijstrook. Er is een flauwe bocht in de weg gekomen.
Het onderhoud gaat enkele jaren duren, dus is er permanente (witte) rijstrookmarkering en bewegwijzering aangebracht. De zichtbare wijzigingen zijn minimaal en het geheel ziet er niet uit als een bouwproject. Toch staat er ’s ochtends een file. Wat is daar nu eigenlijk de oorzaak van? In de doorstroming is niet heel veel veranderd, er moet dus een andere reden zijn.
Oorzaak
Door het feit dat de situatie er niet meer zo uitziet als voorheen, niet voldoet aan de verwachting bij deze plek, is reden om ander gedrag te vertonen. Er worden hierdoor andere snelheden gehanteerd, onverwacht geremd en onnodig gewisseld van rijstrook. Als verkeersdeelnemer ben je bezig de andere indrukken te verwerken terwijl de andere deelnemers ook nog eens onverwacht reageren. Zie daar: de oorzaak van de file.
Supply chain
Deze situatie is prachtig te vertalen naar de werkvloer van supply chain, waar nogal eens veranderingen ingevoerd worden. Ook bij die veranderingen reageren mensen vaak twijfelend, afwachtend. Onder het motto ‘eerst zien, dan geloven’ werkt een grote groep slechts schoorvoetend mee. Als in een later stadium mensen gewend raken aan de nieuwe situatie, maakt het aarzelende gedrag langzaam aan plaats voor interesse en in een nog later stadium zelfs voor enthousiasme. Mensen die in het begin de grootste twijfels hadden, zijn later vaak de fanatiekste voorvechters voor de nieuwe situatie.
Resultaat
In de werksituatie is het voordeel dat verandering leidt tot een verbeterde situatie. Het werk verloopt soepeler, de productiviteit stijgt of de uitval daalt. Daar worden mensen dan enthousiast van. Het gaat te ver om te hopen dat de automobilisten in de file ook enthousiast worden over de vorderingen van de onderhoudswerkzaamheden, maar hopelijk maakt de aarzelende reacties van de verkeersdeelnemers rondom de vernieuwde situatie wel plaats voor adequaat omgaan met deze situatie. Dan rijdt het binnenkort weer vlot door.
De beschikbare kandidaat doorziet snel gelijkenissen in verschillende situaties die om verandering draaien. Daardoor wordt het proces en de meerwaarde van verandering doorzien. Herkent u situaties of elementen en wilt u meer informatie, neem contact op met Tosserams: fred@tosserams.com of bekijk het profiel van de beschikbare kandidaat: https://www.tosserams.com/kandidaatprofielen/gedreven-in-supply-chain.