Nieuws

Tosserams houdt u geregeld op de hoogte over actuele, relevante zaken.

Vitaliteit

Powernap op het werk?

Powernap: ver-van-je-bed-show?

Slapen op het werk, dat is voor veel bedrijven een ver-van-je-bed-show. ‘Slapen doe je maar thuis, niet in de baas z’n tijd.’ Het is ook een vreemd gezicht als je collega met zijn hoofd op het toetsenbord ligt te slapen. Toch is de tendens langzaam aan het veranderen. Steeds meer bedrijven krijgen oog voor slapen op de werkvloer.

MMC

Het Maxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven wil naar eigen zeggen een fijne werkplek zijn voor medewerkers, ook ’s nachts. Een pakket aan maatregelen moet ervoor zorgen dat medewerkers beter de nachtdienst doorkomen.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat het draaien van nachtdiensten op lange termijn de kans op diabetes en hart- en vaatziekten verhoogt. Het MMC kijk hier nu onder andere naar met de uitgezette interventies.

Een van die interventies is de powernap: een korte slaap van 20 tot 25 minuten. Het is belangrijk om ongeveer 20 minuten wakker te worden omdat het lichaam anders in diepe slaap raakt. Een powernap kan onder andere het concentratievermogen en de mate van alertheid verhogen.
Speciaal voor de powernap heeft het MMC ligstoelen met een kap erover. Hierin kunnen werknemers met een nachtdienst even een dutje doen. Maar niet alleen in ziekenhuizen in de nachtdiensten blijkt behoefte aan een hazenslaapje.

Arbeidsethos

In het kantoorleven is de behoefte ook aanwezig, overdag. Alleen is de powernap nog niet zo geaccepteerd. Dit heeft met arbeidsethos te maken. Je komt niet naar je werk toe om te slapen, maar om te werken. Als je toch last hebt van vermoeidheid, neem je maar een kop koffie. Er bestaat schaamte om even te gaan liggen.

Uit onderzoek blijkt dat het even gaan liggen een positief effect heeft en de beste tijd om dat hazenslaapje te doen, ligt in werktijden. Het beste kun je tussen 13.30 en 15.30 uur even je ogen sluiten. Dit bestrijdt de lunchdip en voorkomt dat je ’s avonds naar het plafond ligt te staren.

Slaaptekort

Acht uur lang werken, is topsport. Het lukt niet om de gehele tijd geconcentreerd en effectief te werken. Wat veel werknemers doen als het niet meer lukt, is grijpen naar de smartphone of iets anders doen op de computer. Dat is geen ontspanning. Dit is hetzelfde als wat in pauzes gebeurt: daar zit iedereen druk te kletsen of is met zijn telefoon bezig. Op deze manieren geven we onze hersenen een nieuwe taak en kom je niet effectief tot rust. Het is een pauze van het werk, geen pauze voor het lichaam.

Na de lunch dus even een dutje, is geen slecht idee. Slaaptekort komt veel voor, vooral bij jonge ouders, mensen met een chronische aandoening en mantelzorgers. Een powernap geeft het lichaam even echt rust, zodat het er daarna weer tegen kan. Een rondje wandelen kan natuurlijk ook, maar bij slaaptekort is slaap de beste oplossing.

Goed werkgeverschap

Als baas is je personeel je kapitaal. Goed voor je werknemers zorgen, levert je als baas ook wat op. Gezondheidsmanagement is dus belangrijk. De powernap valt onder gezondheidsmanagement. Het is dus aan de baas om het powernappen een kans te geven. In een open bedrijfscultuur valt er prima te praten met werknemers over waar behoeftes liggen. Door dit proces goed in te richten, kun je ziekteverzuim voorkomen.
Faciliteren van het powernappen begint bij het bespreekbaar maken. Daarnaast doet goed voorbeeld ook goed volgen. Een duttende leidinggevende, verlaagt de drempel voor werknemers. Ga als baas dat middagdutje aan.

Powernapruimte

Als het dutje gemeengoed wordt, dan moet er ook een omgeving ingericht worden. Deze omgeving is bij voorkeur een andere ruimte dan de werkruimte, om je toch even helemaal af te sluiten van je werkzaamheden. Een koptelefoon met muziek kan daar ook aan bijdragen.
Een prettige ligstoel heeft de voorkeur boven een bed. Een bed impliceert toch  meer dat je lang gaat slapen. De ruimte moet donker, koel en eventueel voorzien zijn van een deken.

Andere oplossingen zijn het gebruik van ‘powernappods’. Dat zijn cabines waarin je je af kan sluiten van je omgeving. De voor en zijkanten zijn afgesloten, het is donker. Niemand ziet je, dat is heel goed voor de ontspanning.

Lees ook : Middagdip. https://www.tosserams.com/alle-nieuwsberichten/middagdip/

Bronnen:

MMC. (2019, 22 november). Fit door de nachtdienst. Van https://www.mmc.nl/nieuws/11806/fit-door-de-nachtdienst/

Oostra, L. (2019, 20 november). Snurken naast je collega: “De powernap moet zo gewoon worden als wandelen”. Van https://www.nu.nl/werk/6012084/snurken-naast-je-collega-de-powernap-moet-zo-gewoon-worden-als-wandelen.html#coral_talk_wrapper

van Delft, K. (2019, 29 april). Powernap op het werk: wie durft? Geraadpleegd op 8 maart 2020, van https://www.pwnet.nl/personeelsmanagement/nieuws/2019/04/powernap-op-het-werk-wie-durft-10129984?_ga=2.256207369.326884224.1583651849-1230786390.1583651849

Wolters, S. (2020, 7 februari). Kun je je ogen niet openhouden? Ga even twintig minuten plat op het werk. Geraadpleegd op 8 maart 2020, van https://www.ad.nl/ad-werkt/kun-je-je-ogen-niet-openhouden-ga-even-twintig-minuten-plat-op-het-werk%7Eaa48e575/?referrer=https://www.google.com/

 

Scroll naar boven