In vacatures zie je vaak staan dat het bedrijf een ‘marktconform salaris’ aanbiedt. Wat betekent dat nou eigenlijk? Heb je wel iets aan deze informatie? Hoe weet je of een marktconform salaris past bij jouw verwachtingen? In dit artikel lees je waarom bedrijven dit aanbieden en hoe je hier mee om kan gaan.
Wat betekent marktconform?
Letterlijk betekent marktconform ‘in overeenstemming met de markt’. Een marktconform salaris is dus een salaris wat overeenkomt met salarissen van andere aanbieders. Met andere woorden: een gemiddeld salaris. Als je dit in een vacature ziet staan is het eigenlijk dus geen pluspunt, maar ook geen minpunt. Je krijgt wat de meeste anderen ook krijgen en daar is natuurlijk niks mis mee. We kunnen niet allemaal bovengemiddeld verdienen, want als we dat zouden doen, wordt dat het nieuwe gemiddelde en ben je weer terug bij af.
Waarom staat ‘een marktconform salaris’ vaak in vacatures?
Dat is een goede vraag. Het enige wat een bedrijf je met een marktconform salaris belooft, is dat je daar niet veel meer of minder verdient dan bij andere bedrijven. Maar dat zegt nog niets over je daadwerkelijke salaris. Waarom zetten bedrijven het dan toch op die manier in vacatures? In een artikel in het ED staat hierover iets interessants. “Als sollicitant heb je geen flauw idee wat een marktconform salaris is”, aldus het ED. “En ik zal je een geheimpje verklappen: dat weten werkgevers ook niet.”
Volgens het artikel zijn er drie redenen waarom bedrijven toch een marktconform salaris aanbieden:
1. Het salaris is matig. Ze noemen het bedrag niet omdat het niet heel aantrekkelijk is.
2. Het bedrijf wil liever niet het maximale betalen. Ze noemen geen bedragen zodat ze de salarisonderhandeling nog op elk niveau kunnen insteken.
3. Het bedrijf werkt niet met salarisschalen en wil onrust onder het huidige personeel voorkomen, daarom zijn ze niet open over het salaris van een beschikbare positie.
Transparantie heeft voordelen
Tosserams is fan van wat meer transparantie. Het voordeel van transparant zijn is dat je direct kandidaten trekt die bij de functie passen. Een salaris is wel vaak afhankelijk van de werkervaring of opleiding van de kandidaat. Om die reden is het een goed idee om een bandbreedte qua salaris in de vacature op te nemen. Bijvoorbeeld: een salaris tussen de 2800 en 3600 euro, afhankelijk van je werkervaring. Op die manier kan een kandidaat goed genoeg inschatten waar zijn salaris op zal uitkomen.
Bonustip: heb je interesse in een vacature zonder salarisindicatie? Neem dan contact op met het bedrijf en vraag er gewoon naar. Dit is geen vreemde vraag, want in elke sollicitatieprocedure ga je dit onderwerp uiteindelijk bespreken. Het is beter om dit in het begin te doen, dan er na meerdere gesprekken pas achter te komen dat er qua salaris totaal geen match is. Dat is zonde van je tijd!
Hoe ontdek je of jouw salaris ‘marktconform’ is?
Biedt een bedrijf jou een marktconform salaris en heb je geen idee of dit een goed aanbod is? Dan is het interessant om te achterhalen wat marktconform is voor jouw functie, branche en werkervaring. Er zijn tal van platformen die veel informatie geven over gemiddelden:
- Doe de salarischeck van loonwijzer.nl
- Bekijk de salarisvergelijker van werkzoeken.nl
- Bekijk beroepen per salarisschaal op nationaleberoepengids.nl
Een andere manier om te ontdekken wat normaal is in je vakgebied, is door er met bekenden over te spreken. In Nederland heerst er nog een taboe rondom het bespreken van salarissen, dus het zomaar vragen aan een collega kan soms lastig zijn. Heb je vrienden of familie met een vergelijkbare functie of goed contact met een collega waar je al langer mee samenwerkt? Dan kun je gerust eens vragen wat zij verdienen. Tip: stel jezelf kwetsbaar op door eerst over je eigen salaris te vertellen en geef bij het stellen van de vraag aan dat ze natuurlijk vrij zijn om de vraag niet te beantwoorden. Zo creëer je een situatie waarin de ander zich veilig voelt.
Solliciteren zonder vele vacatures zoeken?
Word jij nou helemaal moedeloos van al die vacatures met marktconforme salarissen maar ben je wel op zoek naar een nieuwe baan? Tosserams kan je helpen! Lees meer over de vernieuwende werkwijze van Tosserams of neem vrijblijvend contact op.