We kennen allemaal het spreekwoord ‘van fouten kun je leren’, maar een fout toegeven op het werk vinden we vaak lastig. Hoe komt dat? Hoe kun je het beste te werk gaan als je toch een foutje hebt gemaakt? Lees in dit artikel wat je als werknemer én als werkgever kan doen om constructief om te gaan met fouten.
Iedereen maakt wel eens een fout op het werk. Is er een mailing uitgegaan waar een spelfout in stond? Shit, hopen dat de baas het niet ziet. De meeste mensen zijn geneigd om hun fouten te verbloemen, want fouten toegeven vinden we moeilijk. Toon Taris, hoogleraar arbeidspsychologie aan de Universiteit Utrecht vertelde aan NU.nl hoe dat komt: “Onze eigenwaarde krijgt een deuk. We voelen ons incompetent en vrezen voor onze loopbaan. De meeste mensen houden daarom hun mond.”
Je onderbuikgevoel zegt waarschijnlijk dat je eerlijk moet zijn over de fout en het gewoon moet vertellen. En raad eens: je onderbuikgevoel heeft gelijk.
5 redenen om je fout gewoon toe te geven
Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten. Jíj hebt een fout gemaakt, dus het is ook jouw verantwoordelijkheid om te dealen met de situatie. Niet alleen omdat je geweten dat influistert, maar ook omdat het simpelweg een aantal voordelen heeft:
- Het maakt je menselijk. Niemand verwacht van jou dat je je leven lang nooit fouten maakt. Je mag daarom gerust laten zien dat je een mens bent en geen foutloze machine. Het is ook aan te raden om je menselijke emoties juist mee te nemen naar zo’n gesprek. Je mag best aangegeven dat je baalt of dat je jezelf schaamt voor je fout. Je bent ook maar een mens.
- Bewaak je integriteit. Eerlijkheid duurt het langst, dus de kans is groot dat vroeg of laat iemand de fout gaat ontdekken. Je kunt beter zelf degene zijn die aankaart dat er een fout is gemaakt, dan dat je baas het van iemand anders moet horen. Door een fout te verzwijgen maak je dus eigenlijk direct een tweede fout en heb je kans dat je gezien wordt als niet-integer.
- Grijp de kans om het op te lossen. Door je fout toe te geven, neem je verantwoordelijkheid voor je eigen acties. Je hebt nu direct de kans om de fout zelf te herstellen, waardoor je juist gezien wordt als een betrouwbare en verantwoordelijke collega.
- Leren van je fouten. Niet alleen jijzelf, maar ook anderen kunnen leren van jouw fouten. Als je ze toegeeft, tenminste. Door duidelijk te zijn over je fouten schets je meteen een voorbeeld van wat er allemaal mis kan gaan en voorkom je dat anderen de fout later nog een keer maken.
- Geef het goede voorbeeld. Door zelf het goede voorbeeld te geven laat je aan je collega’s zien dat fouten maken niet erg is, zolang je de verantwoordelijkheid maar neemt en de fout weer herstelt. Dit creëert een fijne en open werksfeer waar collega’s zich veilig voelen om ook eerlijk te zijn. Daar wordt iedereen beter van!
Tip voor werkgevers
Of medewerkers het lastig vinden om fouten toe te geven, is voor een groot deel afhankelijk van de werkcultuur. Mensen direct afrekenen op hun fouten creëert een angstcultuur, waarin waarschijnlijk juist nog sneller fouten worden gemaakt. Als werkgever is het daarom belangrijk om een open werksfeer te creëren, waarin iedereen zichzelf kan zijn en fouten mag maken. Zo zorg je dat iedereen kan leren van de fouten die gemaakt worden en voorkom je dat ze de volgende keer weer gemaakt worden. Op die manier helpt fouten maken je bedrijf juist vooruit en kom je juist sneller tot verbetering en innovatie.
Vinden medewerkers het toch lastig om fouten toe te geven? Creëer dan de mogelijkheid om lastige dingen anoniem te melden. Frank Deuring, schrijver van het boek Superfalen, kent bedrijven die elke maand een ‘koffie verkeerd-moment’ of ‘fuck-upborrel’ organiseren. Hier krijgt iedereen de kans om te praten over fouten, waardoor de drempel om fouten toe te geven de hele maand lager wordt. Want fouten mogen maken is gezond voor het bedrijf én de werknemer.
Meer tips lezen om je werk leuker te maken? Kijk eens rond bij de artikelen van Tosserams!