Wanneer kondig je die carrière switch aan?
Het switchen van de ene naar de andere baan brengt altijd keuzes met zich mee. Keuzes die soms makkelijk en anderzijds lastig te nemen zijn. Emotioneel of rationeel kan ook langs de waagschaal gelegd worden. Zeker wanneer we spreken over het feit om je huidige werkgever op de hoogte te stellen van je switch. Of doe je dit juist voorafgaande aan je zoektocht naar een nieuwe aanstelling?
Achteraf vertellen
Wanneer maak ik mijn vertrek kenbaar? Ik ben vanuit het verleden diverse scenario’s tegengekomen. Een vastomlijnd kader dat op iedere situatie van toepassing is, is een uitdaging. Het meest gebruikelijke scenario is dat de werknemer bij zijn werkgever aangeeft te vertrekken wanneer alles bij de volgende werkgever geregeld is. Meestal komt dat neer op een getekende arbeidsovereenkomst. De werkgever wordt geconfronteerd met een fait accompli, een voldongen feit. Het is de keus van de werknemer, natuurlijk afhankelijk van de relatie tussen werknemer en werkgever wordt hier divers mee omgegaan. De “getrainde” werkgever feliciteert eerst de vertrekkende werknemer. Terwijl, zeker wanneer het een gewaardeerde medewerker is, de werkgever het liefst iets anders zou zeggen. Ik heb gemerkt dat een werkgever het veelal spijtig vindt dat hij niet eerder bij het besluittraject betrokken is. Meestal heeft de werknemer signalen afgegeven, maar is het niet duidelijk overgekomen. En bij een fait accompli is de weg terug zeer lastig.
Betrekken van werkgever
Moet de werknemer de werkgever dan eerder betrekken bij zijn besluitvorming? Het antwoord is niet eenduidig te geven en afhankelijk van veel factoren. Denk alleen al aan persoonlijkheid, voor zowel beide partijen. Hoe wordt er gereageerd? Een tip die ik zeker kan geven is: Geef bijtijds aan dat er zaken spelen die je functioneren belemmeren. Met deze werkwijze kun je ver komen. Ja, maar mijn werkgever luistert niet, heeft geen tijd of nog sterker: we zitten nooit samen aan tafel. Bedenk dan dat het jouw carrière is en niet die van je werkgever. Mocht er na het kenbaar maken van je belemmeringen geen progressie zitten in je carrière, dan komt het besluit om te switchen in ieder geval niet als een donderslag bij heldere hemel. Het is altijd nog een verschil of je kenbaar maakt dat je gaat zoeken of dat je reeds een nieuwe baan hebt.
‘Werkgever betrekken, dat doe je niet’
Je werkgever betrekken bij het feit dat je een andere baan gaat zoeken, voordat je daadwerkelijk je baan opzegt, daar wordt divers op gereageerd. Zo zat ik in het verleden in een sollicitatieprocedure waar de sollicitant in het gesprek aan gaf dat de huidige werkgever op de hoogte was van haar sollicitatie. Los van de persoonlijke situatie van de sollicitant op het werkvloer, reageerde de selecteurs verschillend. Uiteenlopend van “de sollicitant toont lef” tot “dat doe je niet”. Zo zie je maar dat ook hier een verschil in interpretatie zit. Voor jou als sollicitant kan dit een belangrijke graadmeter zijn. Past deze bedrijfscultuur bij me? Doe er je voordeel mee!
Terug naar de hamvraag: “Vertel ik mijn werkgever dat ik ga solliciteren?”. Ik denk dat je goed moet nagaan wat het beste bij je past. Hoe sta jij in de wedstrijd wanneer de rollen van werknemer en werkgever omgedraaid zouden zijn? Blijf voor je keuze dicht bij jezelf.