Rondslingerende aantekeningen, een koffiekopje, etensresten, huidschilfers. Allemaal dingen die na een dag intensief werken op het bureau kunnen liggen. Daarom een cleandeskpolicy. Clean-desk-policy, het woord zegt het al: een opgeruimd bureau.
Maar het cliché luidt: van rommel word je creatiever. Zorgt een opgeruimd bureau dat dit de kop ingedrukt wordt?
‘Orde brengt vreugde’, aldus Marie Kondō (opruimadviseur), ‘en chaos juist ongeluk’.
Cliché vs. wetenschap
Of het nu wel of geen creativiteit bevordert, een rommelig bureau, in ieder geval is het vies. Met vies wordt hier ook écht vies bedoeld. Bacteriën en ziektekiemen zijn aanwezig!
De Amerikaanse microbioloog Charles Gerbra heeft onderzocht hoe het zit met hygiëne op kantoren: 90% van de bekers in de kantoorkeukens is bedekt van ziektekiemen, nog eens 20% daarvan is besmet bacteriën die afkomstig zijn van ontlasting, en dat ook nog van meerdere collega’s!
Dat kopje kan dus ook van het bureau af. Voorstanders van een cleandeskpolicy zijn er blij mee.
Het idee van dit beleid is dat werknemers na een werkdag hun bureau opruimen en een doekje halen over het toetsenbord, muis en de telefoon. Zo begin je de volgende dag weer fris. Een opgeruid geeft een opgeruimd hoofd.
Bijkomende voorleden zijn ook dat de kantooromgeving netter oogt, fijn als er bezoekers komen. Ook slingert er op deze manier geen gevoelige informatie rond en op flexwerkplekken kan iedereen direct aan de slag en ziektekiemen zullen zich minder snel verspreiden.
En die creativiteit? Hard werken en concentratie zorgen voor creatieve ideeën.
Chaos als de norm
Een ongeorganiseerde omgeving, maakt dat onconventioneel gedrag gewenst of normaal is. Daar tegenover staat dat een opgeruimde omgeving maakt dat conventioneel en net gedrag de maatstaf is.
Bedrijven die graag onconventioneel zijn, moedigen dit gedrag aan. De inrichting van het gebouw is dan bijvoorbeeld ook onconventioneel. Ruimtes zijn op een ongebruikelijke manier ingericht en er wordt toegestaan dat werknemers zich ‘vreemd’ gedragen. Het ophangen van je fiets in kantoor bijvoorbeeld. Het gaat dus met name om het definiëren van de norm.
Er zijn twee mogelijke oorzaken waarom rommel creativiteit kan stimuleren. Het zou mensen motiveren om minder conventioneel te zijn en de rommel zelf kan stimuleren door het oproepen van toevallige associaties. Je bent ergens mee bezig, komt op je bureau iets anders tegen en dat stimuleert de creativiteit.
Uit verschillende onderzoeken lijk je te kunnen concluderen dat chaos mogelijk de creativiteit stimuleert, maar niet altijd en niet voor iedereen. Dat heeft ook voor een deel te maken met dat creativiteit niet alleen bestaat uit nieuwe en ongebruikelijke associaties oproepen, maar ook afhangt van hard werken en concentratie.
Voorlopig het bureau dus maar opruimen en beker mee naar huis om thuis in de vaatwasser te zetten.
Bron:
Vermeeren, E. (2019, April 9). Cleandeskpolicy: Minder ziektekiemen, maar niet creatiever. Van: https://www.nu.nl/werk/5834466/cleandeskpolicy-minder-ziektekiemen-maar-niet-creatiever.html
Japans schrijfster en opruimconsulent. (2019, May 9). Van: https://nl.wikipedia.org/wiki/Marie_Kond%C5%8D