Een leugentje om bestwil is snel verzonnen
Dit is de kop van het artikel uit de NRC van 20 november 2018. Als je je cv bijwerkt, is de verleiding groot om het net iets mooier te maken dan het is. Dat pakt soms goed uit, maar lang niet altijd. Tosserams brengt daarom graag zijn kandidaten goed in beeld.
Kandidaten zeggen een leidinggevende functie te hebben gehad, terwijl ze in werkelijkheid een paar maanden een klein project leidden. Dat is behoorlijk overdreven, maar niet helemaal onwaar. Grove onwaarheden worden problematischer. Als programmeur zeggen dat je codetaal beheerst, terwijl je slechts een boek erover hebt gelezen.
Lef wordt beloond, maar kan je ook de das om doen
Je oude functie iets hoogdravender neerzetten, of creatief omspringen met data of een cursus vermelden die goed bij je droombaan past. Een leugen is snel verzonnen. Dit zou verkeerd uit kunnen pakken, maar dat is niet altijd het geval. Het lef dat getoond wordt op deze manier, kan in je voordeel werken.
Uit een kleinschalig onderzoek blijkt dat 10% van de 504 ondervraagden een leugen in het cv heeft staan. 11% van de jonge werknemers tot 34 jaar doet dit en 6% van de werknemers tot 49 jaar.
Ondanks het feit dat het soms goed uitpakt, slaat het soms ook de andere kant op. Het kan je bij een sollicitatieprocedure ook de das omdoen en dan kun je fluiten naar die baan.
LinkedIn als referent
Een cv wordt tegenwoordig gemakkelijk vergeleken met een profiel op LinkedIn. Vaak blijkt dat sollicitanten dan niet zo consequent zijn en dat LinkedIn en cv niet overeenkomen met elkaar.
Om iemands werkelijke kwaliteiten te testen wordt steeds meer gebruik gemaakt van opdrachten of een dag meelopen binnen het bedrijf. Of is het doel om al met een been (letterlijk) binnen het bedrijf te staan …? Kwestie van reciprociteit?
Dus wees gewaarschuwd bij het opstellen van je cv, want een leugentje om bestwil is dus zo doorgeprikt.
Bron: Oostra, L. (2018, 20 november). Een leugentje om bestwil is snel verzonnen. NRC, p. E9.