Vacatures staan meestal vol met lijstjes waar een kandidaat aan moet voldoen: opleiding, aantal jaren werkervaring, kennis van specifieke systemen, karaktereigenschappen. Kan je op basis van zo’n lijstje goed bepalen of een sollicitant geschikt is voor de functie? Tosserams denkt van niet. In dit artikel lees je hoe je de beste match maakt tussen werkgever en werknemer.
Vraag jezelf allereerst af waarom je zou solliciteren op een functie waarbij je aan alle eisen voldoet. Je beheerst alles al, dus wat valt hier nog te leren? Waar zit de kans op progressie en groei? Het zou mooi zijn wanneer er in een vacaturetekst juist gevraagd wordt naar bepaalde vlakken waar een kandidaat zich (nog verder) in wil ontwikkelen!
Natuurlijk zijn sommige ‘harde eisen’ bij bepaalde functies noodzakelijk. Het is wel handig wanneer een piloot zijn brevet heeft of een arts geneeskunde heeft gestudeerd, bijvoorbeeld. Dat zijn basiseisen waar een kandidaat aan moet voldoen. Toch zijn ze geen garantie voor succes. Wat zorgt dan wel voor de juiste match? Lees snel verder.
Selecteren op competenties
Een competentie wordt wel eens omschreven als “de individuele capaciteit om kennis, vaardigheden en attitudes geïntegreerd in het handelen aan te wenden, in functie van de concrete en dagelijkse werksituatie.” Een competentie komt tot uiting in het gedrag.
Plaats een competentie altijd in een context. Zo is resultaatgerichtheid binnen een commerciële omgeving prioriteit nummer één en vereist het een bepaald gedrag. Binnen de zorg heeft resultaatgerichtheid andere lading, waarbij dus ook ander gedrag vereist is. Binnen beide organisaties moet je resultaatgericht zijn, maar zal het anders tot uiting komen.
Een ervaren selecteur kijkt nog een stapje verder en vraagt door. Het gaat niet alleen om de competenties die een kandidaat op dit moment heeft, maar zeker ook om de mogelijkheid om verder te ontwikkelen. Het kan zijn dan een specifieke competentie in een bepaalde rol minder werd toegepast, maar in een andere rol wel goed ontwikkelbaar is. Op basis daarvan past een nieuwe uitdaging misschien juist goed bij de werknemer.
Onderschat de bedrijfscultuur niet
De bedrijfscultuur is cruciaal om een geslaagde ‘match’ te maken. De taken van een bepaalde functie kunnen nog zo goed bij een persoon passen, als de persoon niet bij de bedrijfscultuur past dan is de kans op succes alsnog klein. Daarom neemt Tosserams dit altijd mee in het proces.
Persoonlijk maak ik graag gebruik van de ‘Value Drives’ van HRMForce. In één oogopslag zie je waar de kandidaat blij van wordt en waar de grootste aversie zit. Heeft de kandidaat een sterke voorkeur voor de value drive ‘Succes’, dan is het wenselijk dat het bedrijf hier ook hoog scoort. De match hoeft op dit vlak natuurlijk niet perfect te zijn, maar het geeft een goede richting.
Het onderbuikgevoel
Dan hebben we natuurlijk nog het bekende onderbuikgevoel. Laat dit zeker niet leidend zijn, maar negeer het ook niet! Een klik met je toekomstige collega is namelijk essentieel. Je gaat veel tijd met elkaar doorbrengen en als je direct een ‘klik’ voelt dan gaat alles een stuk vlotter. Een positief onderbuikgevoel is dus wenselijk, maar laat je gevoel je verstand niet overschaduwen.
Wil jij beoordeeld worden op je competenties en je gewenste groeipad? Neem dan contact op met Tosserams. Tosserams matcht je met een werkgever op basis van wat je kan en wat je wil.