Soms lijkt het alsof we in de Westerse wereld altijd maar streven naar meer, beter, groter en verder. Een betere functie, meer salaris, een groter huis – het klinkt als vooruitgang, maar wat als je eigenlijk heel tevreden bent met je huidige situatie? Moet je dan ook streven naar meer? Of is het eigenlijk wel prima om gewoon tevreden te zijn met wat je hebt? Schort er dan iets aan je ambities?
In Nederland weten we heel goed dat het leven meer te bieden heeft dan alleen werken. Er werken dan ook steeds meer mensen in deeltijd. Langzaam maar zeker zie je ook steeds meer mannen die parttime gaan werken. Ook Tosserams herkent deze trend. Fulltime werken is niet langer de standaard – en streven naar een carrière misschien ook niet. En daar is niks mis mee!
3 redenen om niet te streven naar promotie
Op weinig ambitie hebben heerst nog steeds een taboe. Toch zijn er genoeg jonge mensen die helemaal geen zin hebben om carrière te maken. Juist de jonge hoogopgeleide Nederlanders denken heel bewust na over hoe ze hun leven willen indelen. Lees hier 3 redenen waarom zij besluiten om carrière maken geen prioriteit te geven.
Bang voor spijt van te veel werken
Op zijn sterfbed zegt niemand: had ik maar meer gewerkt in mijn leven. Integendeel. Mensen hebben eerder spijt van dat ze hun hele leven zo hard en veel gewerkt hebben, terwijl ze in die tijd ook andere dingen hadden kunnen doen. De huidige generatie begint dat steeds sneller door te krijgen en kiest daarom nu al voor een leven wat niet gedomineerd wordt door een fulltime werkweek.
Vrije tijd is belangrijker
Ze zeggen wel eens: sommige mensen leven om te werken en anderen werken om te leven. Die laatste categorie wil vooral werken om voldoende geld te hebben om dingen te kunnen doen die ze leuk vinden. Daarvoor is een fulltime werkweek of stressvolle baan met een hoog salaris misschien helemaal niet nodig. Sommige mensen besteden hun tijd liever aan in hun ogen belangrijkere dingen, zoals de kinderen naar school brengen, tijd doorbrengen in de natuur of zelf groenten verbouwen en uitgebreid koken.
Doen wat je nu leuk vindt
Wat vind jij belangrijker: een leuke baan of een hoog salaris? Als die twee niet samengaan, zijn er genoeg mensen die kiezen voor een leukere baan die minder goed betaalt. Je besteedt immers een aanzienlijk deel van je leven aan werk, dus je leven wordt een stuk leuker als je je werk ook echt leuk vindt. Dat daar minder status of salaris tegenover staat, is dan misschien minder belangrijk.
Tevreden zijn is fijn
Hoewel je waarschijnlijk bent opgevoed met het idee dat je altijd moet streven naar vooruitgang, is het juist heel erg prettig om tevreden te zijn met wat je al hebt. Als je altijd maar gefocust bent op verandering en de toekomst vergeet je misschien te genieten van vandaag. Dat is zonde, want voldoening en geluk kun je halen uit allerlei (kleine) dingen.
Wil jij graag promotie omdat een leidinggevende functie je leuker lijkt? Go for it! Heb je het gevoel dat je moet streven naar promotie, omdat anderen dat van je verwachten? Denk er dan nog eens over na. Misschien past die leidinggevende functie veel minder goed bij je en ben je liever meer met de inhoud bezig.
Zelfkennis is hierbij belangrijk. Wat zoek je precies in je werk? Waar haal je voldoening uit? Liza Sanchez, een leiderschapscoach uit San Francisco, is van mening dat je ambitie moet passen bij je diepste waarden. Dat je iets kan, wil niet automatisch zeggen dat je er ook gelukkig van wordt. Haar tip: vraag jezelf altijd af of een verandering je dichter brengt bij de persoon die je graag wil zijn. Ook is het belangrijk om niet teveel te luisteren naar de kritische stem in je hoofd. Dat je een bepaalde leeftijd bereikt of al lang bij een werkgever werkt, betekent niet dat je logischerwijs promotie ‘moet’ maken. Je hoeft niks. Je moet vooral doen waar jij blij van wordt.
Waarom zien we ‘hoge ambities’ als positief?
Promoveren en leidinggeven wordt vaak gezien als positief. Het tegenovergestelde – in de rol van specialist blijven – wordt dan gezien als minder ambitieus. Tosserams vindt dat onterecht. Niet elke specialist, hoe ervaren ook, is een goede leidinggevende. Daar zijn simpelweg andere competenties voor nodig. Niet iedereen heeft die competenties en niet iedereen vindt het interessant om leiding te geven.
Vaak is een stijgend salaris een reden om te willen promoveren. Dat is jammer, want daardoor belanden mensen soms op de verkeerde plek. In het verleden heeft Tosserams daarom een salarishuis opgezet waar een ervaren specialist even hoog wordt ingeschaald als de manager. Ze kunnen immers niet zonder elkaar. Waarom zou je de een meer belonen dan de ander? Als een specialist vervolgens besluit de stap naar manager te maken, dan is dat puur op basis van de inhoud en niet vanwege de financiële prikkel. Zoals het hoort!
Toch behoefte aan iets anders?
Ben je op dit moment nog niet tevreden over je carrière? Dan is het tijd om eens goed na te denken over waar je blijer van zou worden! Voor de een is dat een totaal andere baan en de ander is misschien alleen op zoek naar extra taken om hem of haar uit te dagen. Wil jij stappen zetten om de persoon te worden die je graag wil zijn? Tosserams kan je daarbij helpen. Neem gerust eens contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.