Nieuws

Tosserams houdt u geregeld op de hoogte over actuele, relevante zaken.

Solliciteren: heb ik referenties nodig?

Als je gaat solliciteren stuur je meestal je curriculum vitae (cv) en motivatiebrief naar het bedrijf met de vacature. In sommige gevallen vraagt het bedrijf ook om referenties aan te leveren, in de vorm van namen en contactgegevens van mensen waarmee je in het verleden hebt samengewerkt. Zijn referenties nog wel van deze tijd? Heb je ze nodig als je op zoek gaat naar een nieuwe baan? 

Het is voor bedrijven best lastig om aan de hand van (een reeks) sollicitatiegesprek(ken) te bepalen of een kandidaat geschikt is voor de functie. Hoewel veel bedrijven vragen om ‘aantoonbare’ werkervaring, is het in de praktijk toch lastig om te bewijzen wat je allemaal kan. Om het ‘wij van wc-eend adviseren wc-eend’-principe te voorkomen, wil een werkgever soms van anderen horen wat je allemaal kan. Dit klinkt in eerste instantie alsof het bedrijf wil ‘controleren’ dat wat jij zegt ook waar is, maar in veel gevallen werkt het juist in je voordeel. Veel mensen zijn namelijk (te) bescheiden tijdens een sollicitatiegesprek, terwijl iemand anders misschien vol lof praat over hoe kundig je bent. 

Krappe arbeidsmarkt, korte procedures

In tijden van een krappe arbeidsmarkt zie je vaker dat bedrijven korte sollicitatieprocedures hanteren, omdat ze heel hard nieuwe mensen nodig hebben. In dat geval wil een bedrijf misschien niet altijd tijd besteden aan het nabellen van referenties. Iedereen is druk en de kans is groot dat je de referenten niet direct te pakken krijgt, waardoor de hele procedure vertraging oploopt. Dat kan dus effectiever.

LinkedIn aanbevelingen en onderschrijvingen

Een moderne vorm van de traditionele referentie is een aanbeveling op LinkedIn. Je kunt (oud-)collega’s vragen om een aanbeveling, of als je geluk hebt krijg je op initiatief van de ander wat mooie woorden. Deze aanbevelingen staan vervolgens jarenlang op LinkedIn te pronken en iedereen kan ze zien. Ook je potentiële nieuwe werkgever. De aanbevelingen hebben wel een nadeel: het is geen interactief gesprek waar vragen gesteld kunnen worden. Wel kun je de inhoud van de aanbeveling een richting op sturen, door zelf om een aanbeveling te vragen en aan te geven wat je graag ziet terugkomen in het bericht. Tip: neem een proactieve houding aan, benader je contacten zelf en geef daarbij duidelijk aan waar je de nadruk op wil leggen.

Naast LinkedIn aanbevelingen, is het ook mogelijk om anderen te laten bevestigen dat je een bepaalde skill bezit. Dit doe je door vaardigheden toe te voegen die je connecties vervolgens kunnen ‘onderschrijven’. Met slechts één druk op de knop geven zij aan dat ze vinden dat je deze vaardigheid goed onder de knie hebt. Hoe meer onderschrijvingen, hoe geloofwaardiger dat jij de juiste vaardigheden bezit!

Reviews op je cv

Een andere manier om een potentiële nieuwe werkgever proactief de mening van anderen over jouw functioneren aan te bieden, is door ‘reviews’ op te nemen in je cv. Hiervoor benader je een aantal (oud-)collega’s of andere mensen waarmee je hebt samengewerkt. Laat ze in een korte quote omschrijven wat ze van jou als professional vinden en verzamel deze quotes op je cv, LinkedIn-profiel of – als je het écht grondig wil aanpakken – op je eigen website. Werkgevers krijgen zo direct een beter beeld van wie jij bent en hoe anderen tegen jou aankijken. Want wees eens eerlijk: jij boekt toch ook pas een hotelkamer nadat je reviews van anderen hebt gelezen?

Hou klassieke referenties achter de hand

Sollicitatiecoach Nancy Boot vindt het de moeite waard om te investeren in LinkedIn, maar geeft aan dat het wel slim is om ook voor klassieke referenties te zorgen: “Mocht een nieuwe werkgever er ooit naar vragen, zorg dan dat je goede mensen achter de hand hebt. Het zijn eigenlijk je jokerkaarten, maar zet ze niet zomaar in. Hou ze achter de hand totdat ernaar gevraagd wordt.”

Ga je solliciteren, dan is het dus toch verstandig om een aantal referenties te verzamelen. Uiteraard is het slim om dit vooraf te overleggen met de desbetreffende personen. Nog beter: bereid je referenten voor en geef aan waar jij graag nadruk op wil leggen. Zo weet de referent beter wat hij of zij kan verwachten.

Hulp bij solliciteren?

Ben je op zoek naar een nieuwe baan, maar heb je nog geen interessante vacatures gevonden? Tosserams helpt je graag met de zoektocht naar jouw nieuwe baan. Waar de meeste mensen een persoon bij een vacature proberen te zoeken, zoekt Tosserams de juiste baan bij de persoon. Jouw wensen en competenties staan daarbij centraal. Lees meer over deze werkwijze. 

Scroll naar boven