5 tips om een nieuwe baan te vinden in 2023
Nog nooit waren er zoveel vacatures, maar toch zijn er genoeg mensen die moeite hebben met het vinden van een baan. Sluiten de profielen niet voldoende op elkaar aan of wat er is precies aan de hand? Wat kun je anno 2023 doen om jouw kansen op de arbeidsmarkt te vergroten? Tosserams geeft tips.
Laten we eerst even stilstaan bij het feit dat je niet de enige bent. Ondanks de vele vacatures is de werkloosheid de afgelopen maanden toegenomen. Dat klinkt vreemd, want je hoort nog steeds dagelijks veel frustratie over personeelstekorten bij de NS en bijvoorbeeld in de horeca. Waarom kunnen de werklozen deze vacatures niet opvullen? Marjolein Borsboom, SROI-projectmanager overheid bij Unique, is van mening dat werkgevers anders moeten gaan kijken naar de arbeidsmarkt: “Cv, weg ermee! Wij kijken liever naar de talenten en drijfveren van de mensen. Een cv zegt iets over wat je in het verleden hebt gedaan en dat is geen garantie dat je dit nog steeds kunt of wilt doen. Bedrijven blijven maar kijken naar harde criteria.”
Tosserams sluit zich hier helemaal bij aan. Dat lees je ook in het artikel ‘Waarop wil jij geselecteerd worden?’. Tosserams gaat niet uit van eisen-lijstjes, maar maakt de juiste match op basis van competenties en bedrijfscultuur. Dat zorgt voor een fijne en duurzame arbeidsrelatie. Met deze handige tips overtuig ook jij je toekomstige werkgever dat je meer bent dan je opleiding en je werkervaring:
Tip 1. Zet je vaardigheden voorop
In onze veranderende wereld ontstaan constant nieuwe functies, nieuwe technieken en nieuwe werkwijzen. Hierdoor zijn er momenteel allerlei banen waar niet eens een opleiding voor bestaat. Jouw achtergrond wordt dus minder belangrijk, het gaat vooral om welke vaardigheden je bezit. Waar ben je goed in? Welke dingen gaan je gemakkelijk af? Waar krijg je energie van? Misschien heb je in het verleden vaardigheden opgedaan in ander soort werk, vrijwilligerswerk of hobby-projecten die heel goed van pas komen in een compleet nieuwe functie. Zet al je vaardigheden op een rijtje en ben je hierbij bewust van de verschillen tussen hard skills (zoals het beheersen van een programmeertaal) en soft skills (zoals overtuigingskracht en leiderschapsvaardigheden).
Tip 2. Kom met een duidelijk plan
Als je niet aan alle functie-eisen voldoet – en dat is bijna altijd het geval – is het belangrijk dat je laat zien dat je een duidelijk plan hebt. Kies je heel bewust voor een zelfde functie, maar dan in een compleet andere sector? Wil je een andere richting in groeien? Wil je de overstap maken van specialist naar leidinggevende? Of andersom: wil je minder bezig zijn coördineren maar jezelf verdiepen en specialist worden? Presenteer een potentiële werkgever een duidelijk plan, zodat hij beter begrijpt waarom deze baan goed bij je past. Het plan moet natuurlijk afgestemd zijn op specifiek deze baan bij deze werkgever. Alle zaken die niet relevant zijn voor deze functie laat je achterwege. Dit getuigt ook van langetermijndenken en geeft een werkgever het vertrouwen dat je een duurzame arbeidsrelatie wil aangaan.
Tip 3. Presenteer jezelf persoonlijk
In 2022 hoef je je niet meer te houden aan de officiële regels van een formele sollicitatiebrief. Liever niet zelfs. Verplaats jezelf in de recruiter of werkgever en stel je eens voor dat je elke dag tientallen sociaal wenselijke teksten ontvangt. Stuk voor stuk keurige verhaaltjes die misschien wel kloppen, maar waarbij het gevoel ontbreekt. Een werkgever wil juist graag een beeld krijgen van wie jij bent en waarom je wel (of juist niet) bij het bedrijf zou kunnen passen.
Presenteer jezelf daarom op een eigenzinnige manier, waarin je al wat meer van jezelf laat zien. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een alternatieve cv te maken in de vorm van een infographic, een video op te nemen of persoonlijk contact te zoeken. Afhankelijk van het type bedrijf kun je gerust eens bellen of langsgaan om vragen te stellen en je nieuwsgierigheid te uiten. Grote kans dat de werkgever je minder snel vergeet dan wanneer je alleen een brief ‘bent’ op de grote stapel.
Tip 4. Gebruik referenties
Wat iemand anders over jou te zeggen heeft is enorm waardevol. Het is niet voor niks dat we eerst reviews lezen voordat we een hotel gaan boeken. De ervaringen van anderen geven meer zekerheid over dat je de juiste keuze maakt. Voor een werkgever is dat niet anders. Zodra anderen bevestigen dat je ergens heel erg goed in bent, dan wekt dat vertrouwen. Bovendien hebben veel sollicitanten de neiging om zich soms bescheiden op te stellen, wat in je aandeel kan werken. Een mooie referentie van een (oud-)collega helpt dan om een realistisch beeld te schetsen. Bonustip: laat je referent vooral praten over je competenties, bijvoorbeeld dat je snel iets eigen kan maken of dat je gemakkelijk contacten legt. Daar heeft een potentiële werkgever zeker iets aan!
Tip 5. Gebruik een spiegel
Waarschijnlijk ken je het ‘vierogenprincipe’ wel: twee mensen zien meer dan één. Gebruik dit principe ook om naar jezelf te kijken. Vanuit je eigen perspectief blijf je vaak in hetzelfde gedachtenpatroon hangen, terwijl de kennis en ervaring van een ander misschien een ander perspectief biedt. Maak daarom gebruik van derden en laat ze je een spiegel voorhouden. Dit zet je aan het denken en laat je dingen ontdekken die je zelf nog niet had bedacht. Vaak komen er verrassende zaken naar boven die je carrière een interessante draai kunnen geven. Je kan natuurlijk altijd Tosserams als “spiegel” gebruiken.
Meer tips van Tosserams
Behoefte aan meer leesvoer en praktische tips? Kijk dan eens rond op deze website. Als je iets aan dit artikel hebt gehad is het volgende artikel misschien ook interessant voor jou: ‘Wat als je nog niet aan alle functie-eisen voldoet?’