Nieuws

Tosserams houdt u geregeld op de hoogte over actuele, relevante zaken.

Onder werktijd naar de dokter, mag dat?

Werk je fulltime, dan kan het een uitdaging zijn om een afspraak te plannen bij de dokter of tandarts. Is het acceptabel om zo’n afspraak te plannen onder werktijd, terwijl je eigenlijk op kantoor zou moeten zijn? In dit artikel lees je hoe de meningen hierover verschillen en wat werkgevers én werknemers kunnen doen om dit gedoe vlekkelozer te laten verlopen.

Voordat je privé-afspraken onder werktijd gaat plannen, is het belangrijk om te beseffen dat niet alle werkgevers hier hetzelfde over denken. Officieel is het geen recht en zou je verlof moeten opnemen voor een afspraak met de dokter, tandarts of fysio. Toch vinden sommige werkgevers het prima, zolang het geen negatieve invloed heeft op de productiviteit en er geen misbruik van wordt gemaakt. Andere bedrijven zijn wat strikter en vinden dat medische afspraken buiten werktijd thuishoren. Het is dus belangrijk om te begrijpen hoe jouw werkgever hierover denkt.

De voordelen van een flexibele houding

Een flexibele houding kan het werkende leven een stuk gemakkelijker maken. Dat geldt voor zowel de werkgever als werknemer. Zo kan een werkgever vragen of het personeel iets langer kan doorwerken om een bepaalde deadline te halen. Hier hoeft niet altijd direct een vergoeding in tijd of geld tegenover te staan, soms hoort het gewoon bij je functie. Wil je hier meer duidelijkheid over, kijk dan of hier iets over gezegd wordt in je contract.
Vraagt een werkgever om een flexibele houding, dan is het niet vreemd dat een werknemer enige flexibiliteit terug verwacht. Wanneer er een afspraak bij de dokter gepland moet worden, bijvoorbeeld. Uiteindelijk heeft een werkgever er ook baat bij als werknemers snel in hun gezondheidsbehoeften worden voorzien. Een werknemer die te lang blijft rondlopen met klachten zou ook langdurig ziek kunnen worden en dan zijn we verder van huis.

Zelf je werktijden bepalen

In steeds meer bedrijven is het mogelijk om zelf je werktijden te bepalen, als de inhoud van je werk dit toelaat. In veel gevallen moet je wel het grootste gedeelte van de ‘normale’ werkdag bereikbaar zijn, maar kun je er wel voor kiezen om een uurtje eerder of juist later te beginnen. Staat je werkgever dit toe, dan heb je voor je werkdag begint of juist aan het einde van de werkdag vaak tijd om naar de dokter, tandarts of kapper te gaan. 

Goed plannen en communiceren

Uiteindelijk draait het allemaal om communicatie. Het is verstandig om afspraken op tijd in te plannen en afwijkende zaken in je agenda te bespreken met de leidinggevende. Ook als je normaal gesproken niet zelf je werktijden mag kiezen, kun je in overleg misschien eenmalig een uurtje later beginnen. Geef dan duidelijk aan waarom het noodzakelijk is om onder werktijd naar de dokter te gaan en zorg ervoor dat je geen belangrijke afspraken of informatie mist omdat je afwezig bent. 

Neem je verantwoordelijkheid

Om de band met de werkgever goed te houden, is het belangrijk dat je als werknemer geen misbruik maakt van de situatie. Plan dus alleen doktersafspraken onder werktijd als het niet anders kan. Door verantwoordelijk om te gaan met de situatie, heb je des te meer kans dat je werkgever je vertrouwt en meer vrijheid geeft om zelf controle te houden over de balans tussen werk en je gezondheid. 

Kortom, als het nodig is en niet anders kan, kun je prima een afspraak met de dokter of tandarts inplannen onder werktijd. Doe dit wel altijd in overleg met je werkgever en zorg er zelf voor dat het werk gewoon afkomt. Op die manier is iedereen tevreden! En mocht de werk-privé balans niet in evenwicht zijn, neem contact op Tosserams.

 

Scroll naar boven