Werk jij wel eens door als je koorts hebt of al wekenlang heel slecht in je vel zit? Dat klinkt heel stoer en toegewijd, maar eigenlijk is deze vorm van verzuim een groot risico voor jou en je werkgever. In dit artikel lees je alles over verschillende soorten verzuim en waarom roze verzuim een groot risico is voor bedrijven.
Wanneer een medewerker te ziek is om te werken moet hij zich ziekmelden. Hij verzuimt hierdoor werkzaamheden, maar krijgt aan het einde van de maand wel gewoon hetzelfde salaris. Het is voor bedrijven daarom belangrijk om grip te houden op verzuim.
Wat is roze verzuim?
Wat veel bedrijven niet weten, is dat er 4 verschillende vormen van verzuim zijn, namelijk:
-
- Wit verzuim: iemand is écht ziek en meldt zich ook ziek. Bijvoorbeeld bij flinke griep of een operatie.
- Roze verzuim: iemand is écht ziek, maar werkt gewoon door. Bijvoorbeeld met flinke koorts, een ernstige blessure of een burn-out.
- Grijs verzuim: iemand voelt zich niet lekker, maar kan wel gewoon werken. Toch meldt hij zich ziek, bijvoorbeeld bij een heftige kater of verkoudheid.
- Zwart verzuim: iemand meldt zich ziek, maar is helemaal niet ziek. Dit is fraude!
Bij roze verzuim werkt iemand dus gewoon door, terwijl hij of zij zich eigenlijk ziek zou moeten melden. Dit komt veel voor bij ‘workaholics’ en mensen met een hoog verantwoordelijkheidsgevoel: ze voelen zich verantwoordelijk voor het werk dat gedaan moet worden en weigeren zich daarom ziek te melden. Ook kan iemand doorwerken uit angst om de baan te verliezen, bijvoorbeeld een schilder die last heeft van zijn schouder.
Waarom is roze verzuim een risico?
Doorwerken terwijl je ziek bent klinkt heel stoer, maar uiteindelijk is het vooral onverstandig. Door te blijven werken krijgt je lijf niet de kans om te herstellen en neemt de kans op escalatie toe. Als je door blijft gaan met een ernstige blessure of burn-out is de kans groot dat je uiteindelijk in het witte verzuim belandt, met een beetje pech voor een langere tijd.
Door jezelf op tijd ziek te melden als je lichaam dat nodig heeft, kun je dit voorkomen. Wees niet bang voor de reactie van je werkgever: ook hij ziet liever dat je een paar dagen ziek bent en weer goed herstelt, dan dat je wekenlang of zelfs maandenlang thuis komt te zitten!
Wat kun je als bedrijf doen tegen roze verzuim?
“Zolang mensen denken dat hun ziekte zwaarwegende gevolgen heeft, zal er meer roze verzuim optreden”, vertelt verzuimspecialist Jorin Dijkstra. Volgens hem zijn veel werkgevers nog redelijk onbekend met het begrip en gaan ze er vaak vanuit dat medewerkers zelf kunnen inschatten wanneer ze zichzelf ziek moeten melden. In de praktijk valt dat tegen.
Het is dus belangrijk dat een bedrijf een open sfeer creëert, waarin medewerkers zich veilig voelen om te kunnen zeggen wat ze denken, voelen en vinden – en om zich ziek te melden wanneer dat nodig is. Toch ligt een groot deel van de verantwoordelijkheid bij de medewerker zelf: hij of zij is de enige die goed kan inschatten of hij of zij zich goed genoeg voelt om te werken. Als bedrijf kun je niet veel meer doen dan vragen hoe het met iemand gaat en aangeven dat ziekmelden tot de opties behoort.