Nieuws

Tosserams houdt u geregeld op de hoogte over actuele, relevante zaken.

Vakantiedagen

Vakantiedagen over? Gebruik ze verstandig!

Heb je in 2022 niet al je vakantiedagen opgemaakt? Dan zijn je overgebleven vakantiedagen automatisch meegegaan naar het nieuwe jaar. Bedenk goed wat je hiermee wil doen, want niet alle vakantiedagen blijven even lang geldig. Lees in dit artikel hoe je overgebleven vakantiedagen verstandig gebruikt.

Als je in Nederland werkt heb je volgens de wet recht op een minimaal aantal vakantiedagen, of eigenlijk vakantieuren. Je kunt heel gemakkelijk berekenen waar je recht op hebt door het aantal uren dat je werkt per week te vermenigvuldigen met 4. Rekenvoorbeeld: als je 40 uur per week werkt, heb je recht op 40 x 4 = 160 vakantieuren. Bij een standaard werkdag van 8 uur komt dit neer op 20 vakantiedagen. Dit zijn je wettelijke vakantiedagen.

Wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen

Vaak is er in de cao of de arbeidsvoorwaarden van je werkgever vastgelegd dat je bovenop de wettelijke vakantiedagen nog extra dagen krijgt. In Nederland is het bijvoorbeeld niet ongewoon om 25 vakantiedagen te hebben als je fulltime werkt. Deze 5 extra vakantiedagen noemen we bovenwettelijke vakantiedagen. 

Hoe lang zijn vakantiedagen geldig?

Vakantiedagen zijn langer dan een jaar geldig. Heb je vakantiedagen over van 2022, dan zijn deze dus nog steeds geldig in 2023. De wettelijke verlofdagen (20 vakantiedagen als je fulltime werkt) zijn nog een half jaar geldig. Deze verlopen op 1 juli 2023. De bovenwettelijke vakantiedagen blijven 5 jaar staan en mag je dus zelfs nog een jaartje meenemen als je dat zou willen. Het is daarom verstandig om eerst je wettelijke vakantiedagen op te maken, voordat je aan de bovenwettelijke vakantiedagen begint. In de meeste digitale verlofsystemen gebeurt dit automatisch. 

In sommige situaties kun je verlenging aanvragen voor wettelijke vakantiedagen. Hr-specialist Kevin van Dijk legt uit: “Dit geldt bijvoorbeeld als je niet de kans kreeg om verlofdagen op te maken, omdat het druk was en je vakantieaanvragen zijn afgekeurd. Dan heb je vaak alsnog recht op die vrije dagen.”

Opnemen of laten uitbetalen?

Wettelijke vakantiedagen kun je het beste opnemen. Omdat in de wet is vastgelegd dat medewerkers minimaal deze hoeveelheid verlof zouden moeten hebben, is het niet toegestaan wettelijke vakantiedagen in te wisselen voor geld. Neem je de wettelijke vakantiedagen niet op, dan vervallen ze gewoon en houd je er niets aan over. Maak dus gebruik van deze vakantiedagen zodra het kan!

Bovenwettelijke vakantiedagen mag je wel laten uitbetalen. Let wel op dat de Belastingdienst een ander tarief hanteert voor het uitbetalen van vakantiedagen, net zoals bij het uitbetalen van bonussen, een dertiende maand of vakantiegeld. Hoeveel belasting je precies betaalt is afhankelijk van je salaris. Over het algemeen word je niet rijk van uitbetaalde vakantiedagen.

Vakantie is belangrijk voor werknemer én werkgever

Vakantiedagen zijn er niet voor niets: elk mens heeft af en toe even rust nodig om goed te kunnen blijven functioneren. Vakantie is dus niet alleen fijn voor werknemers, maar ook belangrijk voor werkgevers. Uitgerust personeel is productiever, heeft meer inspiratie en goede ideeën en maakt minder fouten. Ook hebben ontspannen medewerkers meer geduld en zijn ze vriendelijker in de omgang.

Het klinkt misschien loyaal om je vakantiedagen niet op te nemen en lekker door te blijven werken, maar uiteindelijk benadeel je hiermee niet alleen jezelf, maar ook je werkgever. Neem dus lekker vakantie en rust eens goed uit om daarna weer fris en fruitig op het werk te kunnen verschijnen. Direct een vakantie boeken is overigens niet eens nodig, een dagje wandelen, fietsen of dingen doen die jij leuk vindt kan ook helpen om te ontspannen. Oftewel zorg voor de juiste privé-werk balans!

Is je privé-werk balans niet in orde, neem contact op met Tosserams. Er zijn “ongetwijfeld” werkgevers die rekening houden je privé-werk balans!

Scroll naar boven